Etelänruttojuuri, Petasites hybridus. Tali, Hki 9.4.2007 |
Etelänruttojuuri on levinnyt monin paikoin luontoommekin. Suomalaiset ruttojuuret ovat miltei yksinomaan hedekasveja, siksi se leviää meillä ainoastaan kasvullisesti juuristonsa avulla. Se on kuitenkin kerran jalansijan saatuaan vahva kilpailija ja voi muodostaa laajojakin kasvustoja. Uusille kasvupaikoille se kulkeutuu juurakonpaloista esim. siirtomaiden tai puutarhajätteiden mukana.
Kukinto muodostuu usean mykerön muodostamasta 'patukasta', sen yleisväri on sinipunainen, itse kukat ovat vaaleamman punertavia. Kukinto työntyy maasta ennen lehtien puhkeamista jo huhtikuussa. Kukkien alkaessa avautua se on tiivis, korkeudeltaan 15 cm luokkaa, mutta venyy pituutta myöhemmässä vaiheessa. Lehdet ilmaantuvat kukinnan loppuvaiheessa ja kasvavat myöhemmin kesällä hyvin suuriksi, raparperimaisiksi.
Etelänruttojuuren kasvupaikkoja ovat mm. ojanvarret, jokien, purojen ja järvien rannat, pellonpientareet ja puistot.
Etelänruttojuuri on yleisesti ottaen harvinainen Suomessa. Sen levinneisyys on kuitenkin laajentunut kohti pohjoista ja siitä on nykyään havaintoja Lapissa asti. Helsingissä sillä on runsaita esiintymiä siellä täällä. Esimerkiksi Vantaanjokea seurailevan ulkoilureitin varrella sitä voi nähdä Pitkäkosken paikkeilla, jonkin matkaa Haltialan kartanosta etelään ja Pakilan siirtolapuutarhojen kohdalla.
Kuvattu Pitkäkosken lähellä 29.4.2016 |
Lehtiä 13.6.2016 Tali, Hki |
Talissa kevättulvat kostuttavat Mätäjoen rantaa. Siellä ruttojuuri tuntuu viihtyvän. Kuvattu 14.4.2021 |
Tali 15.5.2022 |