perjantai 20. toukokuuta 2016

Metsäorvokki, Aho-orvokki

Metsäorvokki. 19.5.2016 Tali, Hki
Sininen orvokki met­sän­reu­nas­sa - usein se on metsä­orvok­ki, mutta voi olla myös esim. aho-orvokki tai näiden risteymä.

MetsäorvokkiViola riviniana) on yleinen maamme etelä- ja keski­osissa. Se viihtyy tuoreissa metsissä, lehdoissa ja metsän­reu­noil­la. Kukinta touko-kesäkuussa.

Metsäorvokin lehdet ovat leveän herttamaisia, aho-orvokilla kapeammat. Juurakko on selkeä, haaraton ja sen päästä lähtee useita lehtiä. Aho-orvokin juurakko taas on haarova ja lehtiruusuke puuttuu. Kolmas tuntomerkki löytyy korvakkeista, lehtihangoissa olevista pienistä lehtimäisistä lehtikannan laajentumista. Metsäorvokilla ne ovat ripsihampaiset, aho-orvokilla taas hammaslaitaiset (vain muutamia 'hampaita'). Kukan kannus voi myös auttaa lajin määrittämisessä. Metsäorvokilla se on valkoisehko tai vaalean sinipunerva, joskus ylöspäin käyristynyt. Aho-orvokilla se on tyypillisesti vihertävän kellanvalkoinen.

Seuraavissa neljässä kuvassa on tarkasteltu tiettyä yksilöä eri puolilta. Mielestäni metsäorvokin tuntomerkit täyttyvät.

Metsäorvokki. 17.5.2016 Tali, Hki
Kannus
Lehtiruusuketta löytyy
Ripsihampainen korvake
Tämän (metsä-)orvokin lehdellä kävelevä muurahainen ei löydä vielä
siemeniä, mutta orvokkien siemenissä on mehevä, öljypitoinen lisäke,
joka on muurahaisten herkkua. Kun muurahaiset kuskaavat siemenet
muualle syödäkseen lisäkkeen, siemenet samalla leviävät.








Aho-orvokin (Viola canina) levinneisyysalue on laajempi kuin metsäorvokilla, sitä esiintyy myös Lapissa. Se viihtyy avoimemmilla ja kuivemmilla paikoilla kuin metsäorvokki, mutta esim. avoimissa metsissä ja metsänreunoissa ne usein kohtaavat.

Aho-orvokki jaetaan kahteen alalajiin: pikkuaho-orvokki (ssp. canina) ja isoaho-orvokki (ssp. montana). Isoaho-orvokin lehdet on helpompi erottaa metsäorvokin lehdistä, ne ovat noin kaksi kertaa leveyttään pidempiä. Pikkuaho-orvokin lehdet ovat sen sijaan isoaho-orvokin ja metsäorvokin välistä suhteiltaan ja se on runsaasti tyveltä haarova ja mätästävä. Korvakkeesta ja kannuksesta tuossa yllä jo mainittiinkin. Pikkuaho-orvokki kukkii touko-kesäkuussa, isoaho-orvokki kesä-heinäkuussa.

Aho-orvokki, Viola canina.
1.6.2007 Vantaa, Linnainen
Aho-orvokin ja metsäorvokin ristey­mät ovat yleisiä. Den virtuella floran -sivuston mukaan risteymällä on lehtiruusuke kuten metsäorvokilla, mutta juurakko sinänsä on ohut ja haarova kuten aho-orvokilla. Kukat voivat olla kumman tahansa lajin kukkien kaltaisia.