perjantai 13. toukokuuta 2016

Metsäkorte, Peltokorte

Metsäkortteella ja peltokortteella on monien kortteiden tapaan erilliset itiötähkälliset kevätversot ja steriilit, vihreät kesäversot. Molemmilla lajeilla kevätversot tulevat näkyviin Etelä-Suomessa jo varhain touko­kuus­sa, kesäversot hieman myöhemmin.

Lehtiä ei kortteilla juuri lehdiksi voi tunnistaa, ne ovat yhteen­kasvaneina tuppimaisina rakenteina nivelkohdissa. Versojen vihreät, säteittäiset haarat tavallaan korvaavat lehdet.

Metsäkortteen kevätversot ovat aluksi ruskeita, mutta niihin kasvaa pian vihreitä haaroja, ja lopulta ne muuttuvat latvattomien kesäversojen kaltaisiksi.

Metsäkorte, Equisetum sylvaticum.
Kevätverso 6.5.2007 Tali, Hki
Metsäkortteen kesäverso. 4.6.2017 Tali, Hki
Peltokortteen kevätversoihin ei tule missään vaiheessa vihreitä osia, vaan ne lakastuvat varhain.

Peltokortteen kesäverson voi erottaa metsäkortteen kesäversosta mm. siitä, että peltokortteella säteittäiset haarat eivät enää haaraudu toiseen kertaan, kuten metsäkortteella. Peltokortteen kesäverson haarat ovat myös tukevampia kuin metsäkortteella.

Peltokorte, Equisetum arvense.
Kevätverso 2.5.2012 Pitäjänmäki, Hki
Peltokortteen kesäverso
13.5.2016 Tali, Hki
Metsäkorte ja peltokorte ovat erittäin yleisiä koko Suomessa. Metsäkorte on 15. yleisin putkilokasvi ja yleisin korte, peltokorte 31. yleisin kasvi ja kortteista toiseksi yleisin.