torstai 19. toukokuuta 2016

Lehto-orvokki

Tämä lehto-orvokki on kuvattu Pyymosan lehdossa
Vantaalla 19. toukokuuta  vuonna 2012.
Lehto-orvokki (Viola mirabilis) on melko harvinainen lehtokasvi. Nimessä 'mirabilis' viittaa ihmeellisyyteen. Ihmeellistä tässä orvokkikasvissa on ainakin se, että se tekee kahdet kukat - ensimmäiset normaalit kukat toukokuussa ja toiset kesemmällä. Nämä jälkimmäiset kukat eivät kuitenkaan avaudu. Tuon avautuneen kevätkukan bongaaminen ei ollut helppoa, sain pyöräillä melkoisia kilometrimääriä ennenkuin satuin oikeaan aikaan paikalle.

Espoon Jupperissa olevasta pienestä lehdosta löysin ensimmäiset yksilöt jo 2008, mutta en silloin enkä myöhemminkään tuossa paikassa osunut paikalle kevätkukkien aikaan. Ehkä ne eivät aina kaikissa paikoissa kukikaan tuolla tavalla 'varsinaisesti' ?

Toinen tuntemani esiintymispaikka on Vantaalla, ns. Pyymosan lehdossa. Sielläkin kävin useammin kuin kerran, ennenkuin lopulta vuonna 2012 tärppäsi.

Kevätkukat kasvavat 'omista varsistaan', kesäkukat lehtien kanssa samoista varsista. Lehdet ovat melko isoja ja lehtiruodit toispuoleisesti karvaisia, ne on aika helppo oppia tunnistamaan.

Avautumattomia 'kesäkukkia'. Espoon Jupperi 1.6.2008


Pyymosan lehdon sijainti