keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Ukontulikukka

Ukontulikukka, Verbascum thapsus.
Hki, Pajamäki 27.7.2017
Ukontulikukka on erikoinen näky, ei uskoisi, että Suomessa kasvaa tällaisia ihan luonnonvaraisena. Yli metrin korkuiseksikin kasvavan tukevan varren päässä on pitkä tähkämäinen kukinto, jossa on suuria keltaisia kukkia. Kukista tosin yleensä vain muutama on kerralla auki. Karvaiset lehdet myötäilevät vartta, aluslehdet avautuvat leveämmälle ruusukemaisesti.

Ukontulikukka viihtyy kuivilla ja aurinkoisilla rinneniityillä ja pientareilla, myös ratapenkereillä ja joutomailla ym. Kasvi on kaksivuotinen. Ensimmäisenä vuonna tulee esiin pelkkä lehtiruusuke. Varsi nousee sitten ruusukkeen keskeltä toisena vuonna.

Ukontulikukkaa esiintyy Lounais-Suomessa, Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä, myös Tampereen seudulla sitä näyttää levinneisyys­kartan (Kasviatlas) mukaan löytyvän. Kukkii heinäkuusta syyskuuhun.

Ukontulikukka on Suomessa muinaistulokas eli arkeofyytti. Sillä tarkoitetaan kasvilajia, joka on levinnyt ihmisen myötävaikutuksella uudelle maantieteelliselle alueelle niin varhain, että saapumisesta ei ole muistiinmerkintöjä.