maanantai 25. heinäkuuta 2016

Lehtoneidonvaippa

Lehtoneidonvaippa, Epipactis helleborine. Espoo 25.7.2016
Ensimmäisen kerran näin lehtoneidonvaipan vuonna 2007. Olin lähtenyt etsimään tätä mielenkiintoista kämmekkäkasvia nettitietojen perusteella Nuuksiosta, Karjakaivon alueelta. Olin mielestäni oikeassa paikassa, pienellä aukiolla. Kasvia vaan ei näkynyt, vaikka kävin aluetta läpi melko järjestelmällisesti. Yllättäen paikalle tulikin toinen henkilö kamera kaulassa. Kävi ilmi, että hän oli kasviasiantuntija yliopistolta! Hän muisti vanhastaan kasvupaikat tarkemmin ja hetken peräkkäin kuljettuamme löysimme kasvin. Oppaani kulki kuitenkin ensin kasvin ohi aivan sen vierestä huomaamatta sitä. Minä perässätulijana satuin sen sitten huomaamaan. Tämä kuvastaa sitä, että vaikka lehtoneidonvaippa voi olla melko kookas, sitä ei ole helppo huomata. Se sulautuu väreiltään muuhun vihreyteen yllättävän hyvin. Lehtoneidonvaippaa löytyi sitten toisestakin paikasta samalta aukiolta.

Vuonna 2016 kävin uudelleen katsomassa paikkaa. Aukiolla oli nyt paljon kaikenlaisia risuja ym., ilmeisesti metsätöiden jäjiltä. Toinen kasvupaikka oli kokonaan risujen peitossa. Toiselta paikalta löysin kuitenkin ensin pienen, melko kitukasvuisen näköisen lehtoneidonvaipan ja sitä aikani kuvattuani huomasin, että aivan lähellä oli toinen, kookkaampi yksilö. Ei vaan taaskaan sattunut silmiin!

Lehtoneidonvaippa on rauhoitettu koko maassa Ahvenanmaata lukuunottamatta. Sitä esiintyy Porista Kainuuseen ulottuvan linjan eteläpuolella, harvinaisena. Kukkii heinä-elokuussa. Korkeus 30-80 cm. Kukkien halkaisija 1.5 - 2 cm.