tiistai 12. heinäkuuta 2016

Rantanätkelmä, Syylälinnunherne

Kuvan rantanätkelmä on kietonut kärhensä toisen kasvin 
(ilmeisesti ranta-alpin) varteen.
Rantanätkelmä (Lathyrus palustris) on sisämaassa harvinainen. Sen esiintyminen painottuu rannikoille, varsinkin Perämeren korkeudelle. Helsingissäkin sitä kyllä kasvaa useassa paikassa, mutta havaitseminen on vaikeampaa. Se vaatii kosteana pysyvän kasvualustan, niinpä tavalliset sunnuntaikävelyt eivät juuri vie sen kasvupaikoille.

Helsingin luontotietojärjestelmästä löysin tiedon, että tuttujen ulkoilureittieni läheltä, Mätäjoen suuluhdasta, pitäisi löytyä rantanätkelmää. Kasvi kukkii heinä-elokuussa, niinpä sitten eräänä kauniina heinäkuisena päivänä pistin saappaat jalkaan ja suunnistin kohti kyseistä paikkaa. Kiertelin ensin luhdassa kasvavan laajan rantaruovikon reunoilla, mutta päätin sitten kokeilla keskemmältä. Löytämisen ilo oli melkoinen, kun sieltä korkeiden järviruokojen siimeksestä, katseilta piilossa, löytyi muutaman metrin kokoinen alue, jolla kasvoi useita rantanätkelmiä.

Rantanätkelmä muistuttaa paljon samaan sukuun kuuluvaa syylälinnunhernettä, mutta jälkimmäiseltä puuttuvat kiipeämiseen käytettävät kärhet, eikä se ole kosteikkokasvi.

Syylälinnunherneen tunnistamisessa auttoi, että löysin netistä tiedon sen esiintymisestä juuri sillä Nuuksion alueella, jossa kuvan otin. Lajia esiintyy enimmäkseen vain maamme lounaisosassa, muualla se on harvinainen.

Syylälinnunherne, Lathyrus linifolius