tiistai 14. kesäkuuta 2016

Luhtalitukka, Purolitukka

Luhtalitukka, Cardamine pratensis
Vanhankaupunginlahti, Hki 14.6.2017
Luhtalitukka on melko suurikukkainen ristikukkaiskasvi, joka kasvaa kosteilla paikoilla, kuten rantaluhdissa ja ojissa. Alalaji niittyluhtalitukka tosin kuivem­millakin paikoilla, kuten tuoreilla rinneniityillä ja lehdoissa.

Kukkien väri vaihtelee valkoisesta hieman violettiin. Ne avautuvat täysin aurinkoisella säällä, mutta sateella tai iltaisin sulkeutuvat ja kääntyvät alaspäin. Kukinta kesäkuu-heinäkuu.

Luhtalitukka on yleinen sille sopivilla kasvupaikoilla, levinneisyys kattaa miltei koko Suomen.

Helsingissä luhtalitukkaa kasvaa paljon merenrantojen läheisyydessä, esim. ruoikkojen reunoilla.
Luhtalitukka

Purolitukka, Cardamine amara
Tali, Hki 3.6.2017
Purolitukka on luhtalitukkaa huomattavasti harvinaisempi. Sen kukat ovat hieman pienemmät ja yleensä valkoiset (joskus puner­tavat). Kukkii aikaisin, touko-kesäkuussa.

Hyvä erottava tuntomerkki näiden kahden välillä on heteiden ponsien väri: luhtalitukalla keltainen, purolitukalla tumman sinipunainen.

Purolitukka kasvaa luhtalitukan tapaan kosteilla paikoilla. Sitä pidetään lähteisyyden osoittajana. Levinneisyys rajoittuu etelään, painottuen Lounais-suomeen.

Helsingissä olen tavannut purolitukkaa Mätäjoen varrelta Talista. Sitä löytää myös Vantaanjoen varrelta ja muualtakin monin paikoin.