sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Kultapiisku

Kultapiisku, Solidega virgaurea
Pajamäki, Hki 26.6.2017
Kultapiisku, Solidega virgaurea, on Suomen 10. yleisin putkilokasvi. Se viihtyy hyvin monenlaisissa ympäristöissä Etelä-Suomesta tuntureille. Kukkiminen onnistuu kuitenkin parhaiten valoisilla paikoilla.

Kultapiiskun koko voi vaihdella melkoisesti, muutamasta kymmenestä sentistä jopa metriin. Kukinto koostuu suuresta määrästä keltaisia mykeröitä, jotka muodostavat pitkän­omaisen röyhyn. Varsi on melko tanakka, piiskamainen. Engl. nimi 'Goldenrod' voidaan kääntää 'kultainen piiska/vitsa/sauva'. Samalla tavalla kasvin ulkomuotoon suomalainenkin nimi varmasti viittaa, vaikka siinä piiska-sana on vähän muotoiltu.

Kultapiiskua on käytetty ja käytetään edelleenkin luontais­tuotteena. Elias Lönnrot kirjoitti siitä aikoinaan: ”Lääkevoima vahvistava ja kutis­tuttava, vesittävä. Siitä laitettua teetä t. keitettä kiitetään hyväksi sisällisiä haavoituksia ja verestymiä parantamaan.” 

Kukinta kestää keskikesästä alkusyksyyn.

Kultapiiskulla on isokokoisia, Pohjois-Amerikasta kotoisin olevia serkkuja, joista jotkut ovat levinneet luontoon (esim. kanadanpiisku, Solidago canadensis).


Kultapiiskun mykeröitä läheltä